3 boekentips voor beginnende lezertjes
29 OKTOBER 2020
KATRIEN DE LEEUW
TROOPER

Je zal je kind zelden zo zien glunderen als wanneer hij net kan lezen. Niets leuker dan om samen een boek te lezen, toch? Maar welke boeken zijn daar nu net geschikt voor? We vroegen het aan experte en logopediste Tine De Bruyn van vzw totaal.

“Ik werk al meer dan 10 jaar als logopediste met kinderen met spraak- en taalproblemen en zet ook vzw totaal mee op poten”, vertelt Tine. “Met vzw totaal organiseren we kampen en ontmoetingen voor kinderen en jongeren met een spraak- en taalontwikkelingsstoornis. We brengen hen in contact met elkaar en zetten spel en avontuur voorop terwijl we voor professionele begeleiding zorgen.”

Tine weet dus als geen ander welke boeken echte toppers zijn voor beginnende lezertjes en deelt graag drie van haar favorieten. “Deze boekjes zijn echt goed voor de leesmotivatie en leesplezier van kinderen, want dat is vooral fijn: dat je kind zin heeft om te lezen. Dat vind ik, niet alleen als logopediste maar ook als mama, erg belangrijk.

1. ‘Sep en Saar: de trein doet raar’ van Isabelle Gielen

“‘Sep en Saar: de trein doet raar’ is een grappig en spannend samenleesverhaal. De grote letters in het boek zijn voor de startende lezers, dus goed voor kinderen uit het eerste leerjaar, de kleine letters zijn voor de voorlezer. Dat kan de ouder zijn, maar ook een grote broer of zus, een grootouder,... Het boek is extra fijn omdat het de trots van de kinderen dat ze net kunnen lezen en de gezelligheid en het plezier van het voorlezen als ervaren lezer combineert.”

“Het boek vertelt het verhaal van beste vrienden en buren Sep en Saar die ’s avonds briefjes naar elkaar sturen met de touwtjespost. Wanneer Sep merkt dat iemand stiekem met zijn trein speelt, stuurt hij een briefje naar Saar en trekken ze samen op speurtocht. Ze ontdekken dat er nog iemand in hun appartementsgebouw woont.”

2. 'Knip Knap Knuis’ van Liesbeth Mende

“Dit is een theaterleesboek dat je ook met twee, of meer, kan voorlezen. Elke voorlezer neemt een rol van een personage op zich, ze voeren dus eigenlijk een toneelstukje op, maar dan zonder een aangepast decor”, lacht Tine. “Het is eigenlijk een ideaal boekje voor in de klas, maar je kan het evengoed thuis lezen. Als je naar leesniveau kijkt, is dit boek geschikt voor kinderen die al een aantal maanden in het eerste leerjaar zitten. In ‘Knip Knap Knuis’ komen verschillende sprookjes aan bod, zoals ‘Hans en Grietje’ bijvoorbeeld, die allemaal geschreven zijn naar het leesniveau van die kinderen.”

3. ‘Vuur van Tuur’ van Mark Janssen

“Vaak wordt gezegd dat strips wat minderwaardig zijn, dat je beter een echt boek leest, maar wanneer je een strip leest, ben je natuurlijk ook aan het lezen. Als echt startende lezers zijn strips vaak nog wat te moeilijk om te lezen, maar dat is bij ‘Vuur van Tuur’ anders. Dit is echt een strip voor hun leesniveau”, vertelt Tine. “’Vuur van Tuur’ vertelt het verhaal van Tuur, een jonge draak, die geen vuur mag spuwen in huis. Hij is boos, vliegt weg en kinderen Koen en Kaat gaan naar hem op zoek.”

“Ik heb deze strip ook uitgekozen door mijn ervaring bij vzw totaal. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis zijn heel visueel ingesteld. Lezen is niet evident voor hen en de vele afbeeldingen die ze in de strip zien, helpt hen echt bij het lezen.”

Gratis en voor niks: nog enkele tips van Tine:

- Begin zo snel mogelijk met het kijken in boekjes met je kind. Je geeft op die manier op een speelse manier veel taal door aan je kind.

- Doe eens gek: je hoeft niet altijd voor te lezen als je samen in bed ligt of aan tafel zit. Lees eens samen op de trap, in een kamp,...

Wil je Tine graag bedanken voor haar tips? Troop dan eens voor vzw totaal via deze link. 

Wil je meer info over de producten in dit blogartikel, dan kan je dat hier vinden:

- ‘Sep en Saar: de trein doet raar’ van Isabelle Gielen.

- ‘Knip Knap Knuis’ van Liesbeth Mende.

- ‘Vuur van Tuur’ van Mark Janssen.

Met dank aan Bookspot.

Neergepend door:
KATRIEN DE LEEUW
Witty Writer
TROOPER
Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (6) en Suze (3).
RECENTE BLOGS
article
Fervent loper Robin van atletiekclub Sparta Vilvoorde geeft tips voor een beginnende jogger
De lockdown heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen (opnieuw) aan het sporten zijn geslagen. Maar...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
6 tips van een vader én gamer om je kind veilig te laten gamen
Zijn de woorden GTA, Fortnite, Minecraft of League of Legends al eens uit de mond van je kind Dan je...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Win tot € 2.000 kampproviand voor je zomerkamp
Een ontbijtbuffet met koffiekoeken in plaats van een boke met choco, een gigantische kom fruitsla in...
12 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Stresske over een geschenk voor de juf of meester? Nu niet meer!
Sinds mijn kinderen naar school gaan, ben ik van één iets heel zeker. Een paar weken voor het einde...
09 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER