5 verborgen vakantieplekken die je moet ontdekken

Echt iedereen is die muren thuis beu gezien en hunkert naar een reis. Maar misschien twijfel je nog en wil je niet te ver weg of zie je het nog niet zitten om op een vliegtuig te stappen? Wij gaan je niet zeggen wat en wanneer je exact moet doen, maar we kunnen je wel wat inspiratie voor zalige vakantieplekjes (waar je met de auto naartoe kan!) geven.

Echt iedereen is die muren thuis beu gezien en hunkert naar een reis. Maar misschien twijfel je nog en wil je niet te ver weg of zie je het nog niet zitten om op een vliegtuig te stappen? Wij gaan je niet zeggen wat en wanneer je exact moet doen, maar we kunnen je wel wat inspiratie voor zalige vakantieplekjes (waar je met de auto naartoe kan!) geven. 

Steiermark is een veelzijdige regio in het oosten van Oostenrijk waar zowel natuurliefhebbers als actievelingen als gezinnen zich thuis voelen. Je vindt er prachtige meren, metershoge watervallen, maar ook wijngaarden, een historisch centrum en moderne architectuur. Mensen die er al geweest zijn vergelijken Steiermark wat met Toscane. Kan niet mis zijn, hé? Wist-je-datje: Graz, de regionale hoofdstad van Steiermark, is sinds 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

Steiermark bestaat voor zo'n 60% uit bos en wordt dus niet voor niets het groene hart van Oostenrijk genoemd. De natuur (je vindt er 7 natuurparken én het nationale park Gesäuse) is er zo veelzijdig, het ene moment zit je in de bergen en het andere moment sta je in een glooiend wijnlandschap. Je kan dus al raden dat je verschillende wijnen kan proeven op de acht wijnroutes die Steiermark telt. Santé! Maar onderschat ook het Steiermarkse water niet, het thermale water zou de stressindicator in je speeksel verminderen.

Aanrader, en letterlijk hoogtepunt van je vakantie, is het Dachtsteinmassief. De bergketen is net geen 3.000 meter hoog en je kan er een kijkje nemen in het binnenste van de gletsjer, die een van de mooiste van de wereld genoemd wordt, en genieten van het waanzinnige uitzicht vanop de Dachstein Sky Walk, een brug van zo'n 100 meter lang die 366 meter boven de ijsmassa hangt. Boven de kloof hangt ook een uitkijkplatform: de Treppe ins Nichts, de trap naar het niets. En, niet onbelangrijk, je kan er ook genieten van een lekkere apfelstrudel! 

Rij-afstand België - Steiermark: zo'n 1.140 kilometer. Goed voor een autorit van zo'n 11 uur.
Accomodatietip: Belvilla, gem. 4,12% commissie voor je vereniging/goed doel.

Vergeet 50 tinten grijs en ga voor de 100 tinten groen van de Plitvice Meren in Kroatië. Met zijn 16 meren, 90 watervallen en water dat er elke dat anders uitziet van kleur is het nationaal park erkend als UNESCO werelderfgoed. 

Naast de meren staat Kroatië zelf de laatste jaren ook steeds vaker op de reisagenda omdat het zo veelzijdig is. Het land leent zich volledig tot een roadtrip met de wagen of camper die je op eigen tempo langs de vele stranden, wijngaarden en charmante en authentieke steden voert. En je kan er ook heerlijk eilandhoppen met de zeilboot, ideaal voor de zeilers onder ons.

Rij-afstand België – Kroatië: zo’n 1.300 kilometer met de wagen, goed voor een trip van 14,5 uur.
Accomodatietip: Booking.com, gem. 3% commissie voor je favoriete vereniging/goed doel.

Wie surfen in Frankrijk zegt, denkt meteen aan Biarritz. Het is een van de meest populaire surfplekken in Europa en daarom de ideale uitvalsbasis voor een surfvakantie. Sta je nog wat wankel op je surfplank, of val je steeds van je plank voor je nog maar een golf genomen hebt, dan zijn er dankzij de Franse kustlijn van 1.000 kilometer gelukkig ook nog andere uitvalsbasissen in Frankrijk. Meteen extra handig om niet compleet af te gaan naast die ervaren surfers.

Beginners kunnen bijvoorbeeld surflessen nemen en golven trotseren in Plovan en Penhors in Bretagne, Les Dunes in Vendee, L'Amelie in Gironde of Côte de Basques, Erretegia en Hendaye (het laatste surfplaatsje voor je van Frankrijk naar Spanje trekt) in het Baskenland. De prachtige omgeving krijg je er gratis en voor niks bij. 

Rij-afstand België – Frankrijk: een dikke 700 kilometer. Calculeer een autorit van zo'n 7 uur in.
Accomodatietip: Interhome, gem. 1,84% commissie voor je favoriete vereniging/goed doel.

Wij mogen met Brugge dan wel het Venetië van het Noorden hebben, onze noorderburen hebben met Giethoorn, een sprookjesachtig dorp in de provincie Overrijsel, het Venetië van Nederland. Hier zijn amper auto's maar veel kanalen, bootjes, bruggen en authentieke huisjes. Super charmant dus!

Bootje varen is dus echt een must do en je hebt tal van mogelijkheden! Je kan je laten rondvaren door echte traditionele punters waarbij ze staand op het bootje de boot door het water duwen met een stok (Hallo, Venetië! Tip: in Venetië spreken we dan wel over een gondel, in Giethoorn noemen we het een punter). Maar je kan natuurlijk ook kanoën, SUP-en of zelf een boot huren, want er zijn verhuurders genoeg. Je kan zelfs op voorhand al een bootje reserveren. En euhm, zwemmen is trouwens ook toegestaan!

Vanuit Giethoorn kan je makkelijk citytrippen naar andere Nederlandse pareltjes zoals Hoogeveen (40 kilometer verderop), Dwingeloo (30 kilometer verderop) of Zwolle (45 kilometer verderop).

Rij-afstand België - Giethoorn: zo'n 300 km, goed voor een autorit van ongeveer 4 uur.
Accomodatietip: Booking.com, gem. 3% commissie voor je vereniging/goed doel.

De leukste plekken om op vakantie te gaan zijn de plekken die de echte toeristen links laten liggen. Odeceixe, waar de zon zo'n 7 maanden per jaar schijnt, in Portugal is zo'n plek. Het ligt aan de westkust van de Algarve en in het beschermd natuurgebied Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Je vindt er om die reden geen hoogbouw. Odeceixe, dat zijn naam dankt aan de rivier Seixe die erlangs stroomt, bestaat uit twee delen, het hoger gelegen centrum (met een molen op de top als herkenningspunt) en het strand. Vooral dat laatste is de trekpleister van Odeceixe. Je kan er perfect een ganse dag door surfen, maar ook gewoon uitrusten en aan het strand liggen of een van de wandelroutes volgen. Het strand van Odeceixe werd zelfs verkozen tot een van de zeven strandwonderen van Portugal. 

Zo'n 350 meter van het strand van Odeceixe kan je ook terecht op Praia das Adegas, een naaktstrand. Ideaal als je écht aan je kleurtje wil werken zonder last te hebben van tanlines.

Rij-afstand België - Odeceixe: zo'n 2.160 km, komt neer op een autorit van zo'n 22 uur.
Accomodatietip: Expedia, gem. 3,75% commissie voor je vereniging/goed doel.

Maar... misschien wil je liever eens niet op hotel of in een vakantiehuisje logeren. Ook dan zijn er gelukkig veel mogelijkheden! Wat dacht je van een verblijf in een woonboot aan het Franse Canal du Midi, alweer een plaats die op de Werelderfgoedlijst staat! De woonschuit was in de jaren 30 een handelsschuit die na een grondige renovatie in 2005 getransformeerd werd tot een vakantieverblijf. Aan wal is er zelfs een tuintje aangelegd.

Of misschien voel jij wel meer voor een nachtje in een glazen bol, middenin de natuur in Ciney of in een trechter (met hot tub!) in Nederland? En dan is er bijvoorbeeld nog een verblijf in een boomhut, een tiny house, een windmolen,...

Kan je niet genoeg krijgen van al deze idyllische vakantieplekjes? Neem dan hier nog eens een kijkje en geniet verder. Hier vind je trouwens een volledig overzicht van alle reispartners die jouw vereniging of goed doel commissie schenken.

Sjeiren is kijren

Solliciteren

Bedankt! We hebben je sollicitatie goed ontvangen en contacteren je binnenkort.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs