Eerste hulp bij EHBO: 8 lifehacks die je in huis moet hebben met avontuurlijke kinderen
10 MEI 2021
KATRIEN DE LEEUW
TROOPER

Een geschaafde knie, een buil of 2, ontelbare blauwe plekken,... elk kind komt er weleens mee naar huis. En je weet wat ze zeggen, hé: een voorbereide moeder of vader is er twee waard. Daarom lijsten we, speciaal voor alle ouders (of ouders to be), enkele lifehacks op die je zeker in je EHBO-kistje moet hebben zitten. 

Boem, bam, pets. Een val is snel gebeurd en valt ook niet altijd te voorkomen, zeker niet als het over kinderen gaat. Gelukkig kan een magische stick tegen builen of blauwe plekken je wel helpen wanneer het kwaad geschied is. Enkele keren per dag met de stick over het gevolg van de val smeren et voilà. Extra handig: de stick is zo compact dat hij ook in je handtas past! En eum, de stick kan ook gebruikt worden bij (onhandige) volwassenen 😉.

Lekker lang buitenspelen terwijl ze in de plassen gevallen zijn of hun muts en sjaal al lang aan de kant hebben gegooid, want “wij hebben te warm, mama”. Allemaal goed en wel, maar verkoudheden zijn in de dagen nadien nooit ver weg, natuurlijk. Grijp dan niet meteen naar neusspray om die verstopte neuzekes vrij te maken, maar ga eens aan de slag met eterische olie. Breng bijvoorbeeld één druppel Toco-Tholin aan op het hoofdkussen van je kind of wrijf er eentje onder zijn of haar neus en je kind zal meteen vrijer kunnen ademen en meer lucht krijgen. Dat kan alleen maar goed zijn voor jouw nachtrust ook. Win-win dus!

Een tekenpincet is àltijd een must have in je EHBO-kistje. Ja, ook als je niet meteen gaat kamperen want door hoog gras lopen tijdens het spelen of wandelen kan al genoeg zijn om een tekenbeet te krijgen. Check het lichaam van je kinderen (en dat van jezelf!) dus altijd grondig na zo’n uitstap en verdoof de teek niet met ontsmettingsmiddel of alcohol als je er eentje vindt. Als je dit toch doet is de kans op besmetting veel groter. Haal de teek zo snel mogelijk met een tekenpincet of -tang uit de huid zoals in onderstaande video. Spoel de wonde nadien met stromend water en hou het goed in de gaten. Als je in de eerste weken een rode vlek of kring rond de beet spot of er komt koorts of gewrichtspijn bij kijken, trek dan naar de dokter en vertel wanneer de tekenbeet plaatsvond.

Blaren kunnen je wandelplezier flink bederven. Een super handig trucje om blaren te vermijden is: deodorant! Denk je nu “Huh, met deo”?, kan goed zijn, maar het werkt écht! Spuit wat op de plekken waar je snel blaren krijgt en de structuur van deo vermindert de wrijving van je schoenen (en ze ruiken nog eens lekker fris ook!). 

De kans dat je kind eens met schaafwonden naar huis komt is ontzettend groot. Een wondgel is daarom nog zo’n musthave in je EHBO-kist. Smeer enkele keren per dag een dun laagje op de schaafwonden of zelfs op open wondjes en een kleine week later zijn ze zo goed als genezen.

Bij het begin van de zomer vind je de processierups vaak op eikenbomen. Als je huid in contact komt met de brandharen, veroorzaakt dat een ontzettend sterke huidirritatie die dagenlang kan aanhouden. Gevolg: gigantische jeuk waar je werkelijk zot van wordt. Als je snel doorhebt dat de haartjes op je huid terechtgekomen zijn, is de lifehack: plakband. Plak een stuk plakband op je huid en trek het er weer af, de brandhaartjes blijven aan de plakband vastzitten en komen zo los van de huid. Als de haartjes niet allemaal weg zijn, kunnen ze een lange tijd actief blijven en dus voor jeuk en irritatie blijven zorgen. Gebruik dan een gel om de jeuk te verminderen. Doorgaans ben je na 2 weken van de last af.

Iedereen kent wel het gevoel van net in bed te liggen en wakker gehouden te worden door een zoemende mug. Met de Click-away krijg je de slechte stoffen door muggenbeten (of beten van andere insecten) sneller uit je lichaam door de zachte elektrische pulsen én vermindert de jeuk. De Click-Away kan je pas gebruiken bij kinderen vanaf 4 jaar. Zit je met jongere kinderen, dan zijn muggenstickers die je op kleding, het bedje of de buggy kan plakken de ideale oplossing. 

Nu je goed weet welke lifehacks je allemaal in huis moet hebben, kan je van een EHBO-momentje ook maar beter een leuke ervaring maken. Een leuke EHBO-kist kan daarbij al helpen. Ook goed om weten is dat je je kistje in ieder geval niet in een warme, vochtige badkamer moet bewaren. Geneesmiddelen bewaar je best droog, op kamertemperatuur en uiteraard buiten bereik van kinderen.

Wil je meer info over de producten in dit blogartikel, dan kan je dat hier vinden:

- Een stick tegen builen en blauwe plekken

- Etherische oliën bij verkoudheden

- Een tekentang

- Wondgel tegen schaafwonden

- Gel tegen jeuk van de processierups

- De Click-Away tegen muggen

- Anti-muggenstickers

Wanneer je op een van bovenstaande producten klikt, wordt de Trooperlink naar jouw vereniging meteen gemaakt. Je hoeft niet meer eerst langs www.trooper.be te gaan. Handig, hé?!

Neergepend door:
KATRIEN DE LEEUW
Witty Writer
TROOPER
Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (6) en Suze (3).
RECENTE BLOGS
article
Fervent loper Robin van atletiekclub Sparta Vilvoorde geeft tips voor een beginnende jogger
De lockdown heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen (opnieuw) aan het sporten zijn geslagen. Maar...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
6 tips van een vader én gamer om je kind veilig te laten gamen
Zijn de woorden GTA, Fortnite, Minecraft of League of Legends al eens uit de mond van je kind Dan je...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Win tot € 2.000 kampproviand voor je zomerkamp
Een ontbijtbuffet met koffiekoeken in plaats van een boke met choco, een gigantische kom fruitsla in...
12 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Stresske over een geschenk voor de juf of meester? Nu niet meer!
Sinds mijn kinderen naar school gaan, ben ik van één iets heel zeker. Een paar weken voor het einde...
09 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER