#HETBENEFIETKOT: De 💩 van ezel Boke bracht Chiro Puurs enkele honderden euro’s op!
03 MEI 2020
KATRIEN DE LEEUW
TROOPER

Neem een geweldige leidingsploeg, voeg ze samen met de tofste leden van ’t land, mix het met spetterende zondagen en je krijgt Chiro Puurs, een gezellige Chiro in het hartje van Puurs-Sint-Amands, als resultaat. In normale omstandigheden amuseren we ons beter dan toegestaan zou mogen zijn, maar helaas is ons amuseren niet het enige dat ons als Chiro draaiende houdt. Om in deze moeilijke tijd toch wat geld in het laatje van de clubkas te brengen, organiseerden we op zondag 26 april een ‘Schijt je rijk’ en namen we zo deel aan Het BENEFIETkot.

Samen met enkele andere leden van Chiro Puurs begon ik, Kasper, enkele weken geleden aan de voorbereidingen van onze benefietactie: onze enige echte online ‘Schijt je rijk’. Door de mensen gewoon vanuit hun kot via een livestream te laten volgen, slaagden we erin om het evenement volledig te digitaliseren. Ik vertel graag wat meer over hoe we op het idee van onze benefietactie kwamen.

HOE IS HET ZOVER GEKOMEN?

Zoals we allemaal weten, houdt de coronacrisis al een tijdlang iedereen in zijn greep en ook het reilen en zeilen van onze Chiro werd niet gespaard. In het weekend van 13 maart stond namelijk één van onze meest winstgevende evenementen, het spaghettiweekend, gepland. Helaas dacht het virus hier anders over en na overleg met de gemeente besloten we dat we onze spaghettislag helaas op het laatste nippertje moesten afblazen wegens veiligheidsmaatregelen. Het feit dat onze Chiro hier zeker een flinke 2.000 euro misliep, deed de haren van onze financieel verantwoordelijke overeind staan. De hoop groeide nog even dat we het weekend gewoon enkele weken later konden laten doorgaan, maar al snel werd duidelijk dat we de editie van 2020 vaarwel moesten zeggen.

Na die eerste financiële opdoffer keken we reikhalzend uit naar het volgende evenement dat op de kalender stond: de Vijverbosfeesten. Dit is een weekendlange samenwerking tussen de verschillende jeugdbewegingen (KSA-jongens, KSA-meisjes, Chiro en de KAJ) in ons jeugddorp, het Vijverbos. Het hele weekend lang sloven de jeugdbewegingen van het Vijverbos zich uit om er een feestweekend van te maken: een quiz, een bodega, een volleybaltoernooi, een interactieve wandeling, een kindernamiddag en een ‘Schijt je rijk’ zijn elk jaar van de partij. De Vijverbosfeesten zouden normaal doorgaan van 24 tot 26 april, maar al snel werd duidelijk dat ook hier het coronavirus een stokje voor ging steken. De opbrengst van de Vijverbosfeesten wordt voornamelijk gebruikt om de water- en elektriciteitsrekeningen voor een heel jaar te dekken. Ook hier liepen we dus heel wat essentiële centjes mis. 

EZEL BOKE

Dit zette ons aan het denken. Het moest toch mogelijk zijn om een online evenement te organiseren waarmee we het financiële gat een beetje konden dichten? Emma en Marieke, twee van onze leidsters, kwamen met het idee om de jaarlijkse ‘Schijt je rijk’ van de Vijverbosfeesten te digitaliseren. Ze stelden het idee voor binnen de organisatiegroep, maar de andere jeugdbewegingen liepen niet warm voor het idee. Omdat ze dachten dat het niet genoeg geld ging opbrengen, werd het idee afgeblazen. Maar dat was buiten Emma en Marieke gerekend! Ze besloten om de digitale ‘Schijt je rijk’ enkel voor Chiro Puurs te organiseren en vlogen erin. Marieke regelde het veld en Boke, de ezel van dienst, terwijl Emma zich over de technische kant ontfermde. De prijs, een biermand, werd gesponsord door een lokale drankencentrale, maar we voegden er ook een extraatje aan toe: een bon van 25 euro om te spenderen op één van onze volgende evenementen. Op die manier kostte de prijs ons niet zoveel en konden we toch veel geld binnenhalen. 

(Lees verder onder de foto's)

MAKKELIJKE BETALING

Dankzij Het BENEFIETkot van Trooper besloten we onze Chiro ook aan te sluiten bij Payconiq, dat zorgde ervoor dat het voor de mensen die een vakje wilden kopen makkelijker werd om de betaling uit te voeren. Met enkele stimulerende woorden en een prijs voor de persoon die de meeste vakjes verkocht, motiveerden Marieke en Emma de 18-koppige leidingsploeg om zoveel mogelijk vakjes te verkopen. Ondanks dat het veld 15 vakjes breed en 26 vakjes lang was (wat dus neerkomt op 390 vakjes!), ging de verkoop meteen goed. We vroegen 2,50 euro per vak, maar als je er 5 kocht betaalde je er maar 10 euro voor. Het waren vraagprijzen die onze vrienden, familieleden en het Chiropubliek wel konden smaken. Een gezonde competitiedrang bij zowel de verkopers als de kopers maakte dat we enkele dagen voor het evenement zou plaatsvinden al uitverkocht waren!

(Lees verder onder de foto)

‘SCHIJT JE RIJK’-DAG

Op zondag 26 april was het dan zover: de dag van de waarheid! Welk vakje zou Boke, onze ezel, uitkiezen om haar behoefte te doen? Om klokslag 14 uur werd ze op de wei gelaten en ging ook onze livestream van start. Met een strenge jury die een oogje op Boke haar achterste hield was de Schijt je rijk officieel een feit. Amper drie kwartier en enkele ludieke weetjes later was het al zover. Boke deed haar staartje omhoog en liet een pracht van een drol! Het vakje O4 bleek in de prijzen (of in de kaka, het is hoe je het bekijkt 😉) te vallen!

(Lees verder onder de foto)

EIND GOED, AL GOED

Met Boke een kakje lichter en onze kas enkele honderden euro’s zwaarder kunnen we besluiten dat dit online evenement een knaller van een succes was. We hopen dat we hebben kunnen bewijzen dat het ook in deze moeilijke tijden mogelijk is om een centje bij te verdienen door een online benefietactie te organiseren. We hopen ook dat we dit concept volgend jaar opnieuw met het hele Vijverbos kunnen herhalen, zodat iedereen opnieuw z’n elektriciteitsfactuur kan betalen. Voorlopig kijken we vooral uit naar ons volgend evenement, de barbecue die normaal gezien eind juni zou doorgaan. Als de plannen daarvoor toch ook verstoord zouden worden door het virus zijn we al bezig met het verzinnen van een alternatief. Wie weet lukt een online barbecue ook wel 😉? Voorlopig durven we nog een beetje te hopen op een gewone barbecue, maar we kijken hoopvol naar de toekomst!

Neergepend door:
KATRIEN DE LEEUW
Witty Writer
TROOPER
Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (4) en Suze (1).
RECENTE BLOGS
article
Bij deze Troopershops kan Sinterklaas terecht
Als Sinterklaas dit jaar ook af en toe cadeautjes online wil shoppen voor al die brave kinderen, kan...
14 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Iris Van Robays: “Ik vind het tof om te tonen dat je niet alles té serieus moet nemen”
Enkele maanden geleden vervoegde Iris Van Robays (27) het Trooperteam. Naast al het creatieve werk...
14 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
24 cadeautips voor de Sint
’t Is toch allemaal dat niet de laatste jaren voor de sint. Net wanneer de goedheiligman mee denkt &...
12 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
De Supertroopertip van WoefWijs om veel commissie te verdienen: “Spreek bedrijven aan”
WoefWijs staat in de top 15 van verenigingen en goede doelen met de meeste commissie. Hoe kregen ze...
16 September 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER