Hoe blijf je fit als voetballer in tijden van corona?
20 MAART 2020
ARNE VAN LOO
TROOPER

We zijn woensdag 11 maart 2020 wanneer ik, Arne Van Loo, speler bij KVC Langdorp, een whatsapp-berichtje krijg van mijn trainer. Hij schrijft dat de trainingen en wedstrijden in die week worden afgelast wegens de corona-problematiek. Een paar uur later volgt nog een onheilspellend bericht.

Jep, het staat zwart op wit: alle wedstrijden tot en met 5 april worden opgeschort! De vraag die meteen bij vele sporters en clubs leeft is: hoe hou je spelers, trainers én ouders fit in deze periode van corona? Bij KVC Langdorp gingen ze daarmee aan de slag.

Je moet weten: normaal gezien stopt het voetbalseizoen eind april, ten laatste begin mei. Daarna volgt een periode van rust en vakantie (broodnodig om de batterijen weer op te laden). Vanaf eind juni komen de clubs terug samen en geven ze vaak een loopschema mee aan hun spelers zodat ze met een degelijke basisconditie aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Een stop van maart tot en met juli zou betekenen dat de basisconditie ‘iets’ minder groot is waardoor de kans op blessures tijdens het seizoen natuurlijk ook hoger ligt. Dat wilden we bij KVC Langdorp absoluut vermijden.

In de eerste dagen waarin het coronavirus ook in België opdook, verstrengde onze regering elke dag haar maatregelen. Natuurlijk stonden (en staan) we daar als club volledig achter, maar al die maatregelen zorgen ook voor een bepaalde ongerustheid bij onze leden. Hoe zal het seizoen nu verlopen? Wat met de paasstages?... 

Nadat duidelijk werd dat samen trainen niet meer voor direct zou zijn, besloten enkele spelers van de A-ploeg om niet bij de pakken te blijven zitten. Zo probeerden de trainers van de eerste ploeg de dinsdag- en donderdagtraining te vervangen door een individuele looptraining. Enkele dagen later kwamen een aantal spelers op de proppen met een initiatief om de gehele club, van voetballers tot ouders, in beweging te houden (of zetten, natuurlijk ). In tijden van thuiswerken en quarantaine is sporten eens zo goed voor de mentale gezondheid van ons allemaal. Maar we hadden natuurlijk respect voor de maatregelen van de overheid. Zo kwamen we op de proppen met het programma ‘Blijf in beweging en fit met Jannick, Sander en Arne. #KomaanGijmel #StayHealthy’.

Veel was er voor dat idee niet nodig: een korte brainstorm en onze expertise. Samen met Jannick en Sander focus ik me op verschillende thema’s zoals basisconditie, voeding, kracht en stabilisatie. Dat wordt dan weer afgewisseld met een uitdaging voor jong en oud. Aan de hand van korte video’s proberen we de leden van KVC Langdorp te bereiken en op te roepen om hiermee aan de slag te gaan. In de video’s ligt de focus niet enkel op de uitvoering, maar ook op creativiteit. Zo zijn we benieuwd hoe mensen omgaan met accessoires die ze misschien niet meteen in huis hebben. Een loopladder bijvoorbeeld. (Tip: die kan je simpelweg namaken door enkele takjes van bomen neer te leggen)

En we hebben geluk: de eerste reacties van spelers en ouders zijn zeer positief. Er zijn in deze coronatijden heel veel initiatieven, maar wij wilden echt proberen om iets vanuit de club op poten te zetten. Om zo de verbondenheid met de club in ere te houden. En dat is ons gelukt. Gelukkig 😊.

Op 19 maart kwam dan weer de mededeling van de voetbalbond dat er tot en met 30 april geen wedstrijden meer gespeeld zullen worden. Dit geeft ons de tijd en opportuniteit om nog wat meer tips en tricks te verspreiden zodat iedereen met een fantastische conditie aan het nieuwe voetbalseizoen kan beginnen.

Neergepend door:
ARNE VAN LOO
Digital Prophet
TROOPER
Proberen en leren maar nooit opgeven.
RECENTE BLOGS
article
Bij deze Troopershops kan Sinterklaas terecht
Als Sinterklaas dit jaar ook af en toe cadeautjes online wil shoppen voor al die brave kinderen, kan...
14 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Iris Van Robays: “Ik vind het tof om te tonen dat je niet alles té serieus moet nemen”
Enkele maanden geleden vervoegde Iris Van Robays (27) het Trooperteam. Naast al het creatieve werk...
14 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
24 cadeautips voor de Sint
’t Is toch allemaal dat niet de laatste jaren voor de sint. Net wanneer de goedheiligman mee denkt &...
12 October 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
De Supertroopertip van WoefWijs om veel commissie te verdienen: “Spreek bedrijven aan”
WoefWijs staat in de top 15 van verenigingen en goede doelen met de meeste commissie. Hoe kregen ze...
16 September 2021
Katrien De Leeuw
TROOPER