Ontdek hoe School- en dienstencentrum Sint-Gerardus naast Trooper via Cera extra geld heeft binnengehaald

Verenigingen en goede doelen verbinden mensen, hoe jong, oud, groot, klein,... ze ook zijn. Maar het verenigingsleven kan alleen maar bloeien dankzij het harde werk van een handvol vrijwilligers én de financiële middelen die ze hebben. Want om hun dromen en doelen te realiseren, heb je nu eenmaal centen nodig. Anouk Martens van School- en dienstencentrum Sint-Gerardus vertelt met plezier hoe zij, naast Trooper, via Cera nog meer geld bij elkaar sprokkelt voor Sint-Gerardus.

Verenigingen en goede doelen verbinden mensen, hoe jong, oud, groot, klein,... ze ook zijn. Maar het verenigingsleven kan alleen maar bloeien dankzij het harde werk van een handvol vrijwilligers én de financiële middelen die ze hebben. Want om hun dromen en doelen te realiseren, heb je nu eenmaal centen nodig. Anouk Martens van School- en dienstencentrum Sint-Gerardus vertelt met plezier hoe zij, naast Trooper, via Cera nog meer geld bij elkaar sprokkelt voor Sint-Gerardus. 

“Sint-Gerardus is een School en dienstencentrum in Diepenbeek voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro)motorische beperking. Dat kan een hersenletsel zijn, maar ook bijvoorbeeld een spierziekte. Ze krijgen dus niet alleen les bij ons, maar worden ook drie keer per dag uit de klas gehaald voor allerlei therapieën, behandelingen en trainingen”, vertelt Anouk, die binnen Sint-Gerardus instaat voor de externe communicatie en relaties.  

“Daarvoor zijn we voortdurend op zoek naar allerlei hulpmiddelen, ondersteuningsmogelijkheden en nieuwe technologieën die onze mensen kunnen helpen. Mensen met een spierziekte bijvoorbeeld, hebben niet genoeg kracht om een toetsenbord te gebruiken, maar wel voor een touchscreen. Of soms zijn kinderen zo spastisch dat ze enkel hun ogen nog kunnen controleren en door naar een scherm te kijken een computer bepaalde dingen kunnen laten uitvoeren. Maar aan al die digitale technologieën hangt natuurlijk een fameus prijskaartje vast.”  

“Elk jaar brengen we onze noden in kaart: wat moet er aangekocht worden en in hoeveel stuks”, gaat Anouk verder. “Daarna bekijken we het kostenplaatje en hoe we het nodige geld bij elkaar kunnen sprokkelen. We krijgen natuurlijk subsidies, maar daarmee trekken we het helaas niet. Daarom organiseren we ook de typische zaken zoals een spaghetti-avond of een zomerfeest en we werken samen met bedrijven in een MBO-verhaal, Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. We maken hen dan bijvoorbeeld peter of meter van een bepaald klasje of therapie voor hun donatie of we doen beroep op hun expertise om ons verder te helpen op alle mogelijke manieren. Zo maakte een communicatiebureau bijvoorbeeld onze website. Hulp en geld is er natuurlijk nooit genoeg. Met het geld dat we via Trooper krijgen, nu al meer dan 1.470 euro, willen we al zeker tablets aankopen.” 

“Het  M-decreet, dat regelt hoe het Vlaamse onderwijs omgaat met leerlingen met een beperking, stoornis of handicap, heeft ook voor een evolutie gezorgd. We zien steeds meer kinderen die extra zorg nodig hebben en die niet vinden in het normale onderwijs omdat scholen geen aangepaste hulpmiddelen hebben. Het ondersteuningsteam van Sint-Gerardus biedt haar expertise via een materialenbank aan voor kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. In die materialenbank zitten motorische hulpmiddelen, zoals aangepaste messen en scharen, maar ook digitale hulpmiddelen zoals een eenhandig toetsenbord of een aangepaste computermuis of cognitieve hulpmiddelen zoals smartgames.” 

“Door onze materialenbank kunnen 140 kinderen die extra zorg nodig hebben in het normale onderwijs het materiaal uitproberen en thuis beslissen of het hen goed helpt en ze het willen aankopen of niet. De materialenbank heeft ons 2.100 euro gekost en die kregen we integraal via Cera. Het is maar een van onze vele projecten waarvoor we via Cera extra financiële steun kregen. Die centen kan je trouwens best snel krijgen. Zo dienden we bijvoorbeeld een project voor de aankoop van ICT-materiaal in in juni 2018 en dat werd in november 2018 goedgekeurd. Voor onze materialenbank ging het nog sneller, het project werd ingediend in januari 2019 en een maand later was het al goedgekeurd en konden we aan de slag gaan.” 

Bij Cera kan je financiële steun aanvragen voor je project. Jaarlijks krijgen zo’n 700 organisaties in België gemiddeld 2.000 euro extra financiële steun waarmee ze dat ene project kunnen waarmaken. Meer informatie vind je hier.  

Sjeiren is kijren

Solliciteren

Bedankt! We hebben je sollicitatie goed ontvangen en contacteren je binnenkort.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs