Zo overleef je een (lange) autoreis met je kinderen
14 JUNI 2021
KATRIEN DE LEEUW
TROOPER

Een autovakantie klinkt als een leuk avontuur: vertrekken wanneer je wil, stoppen waar, wanneer en hoe lang je wil,... Je geniet dus van veel vrijheid, maar... met kinderen op de achterbank is het niet altijd rozengeur en maneschijn (“Is ’t nog ver?”, “Zijn we er al?”,...). Lees snel onze tips even door en voorkom zo een zenuwinzinking tijdens je volgende autotripje.

Bekijk op voorhand hoeveel uren je in de auto zal zitten om op je bestemming te raken en beslis dan wanneer je best vertrekt. Google Maps of de app Waze kan je daar bijvoorbeeld bij helpen. Als je ’s nachts rijdt, zorg dan dat je zelf goed uitgerust bent en hoop dat je kinderen de hele nacht doorslapen in de auto. Wil je liever in de late namiddag vertrekken, zorg dan voor een lange stop voor het avondeten. 

Kinderen kunnen nu eenmaal niet lang stilzitten, stop daarom geregeld om hen even de kans te geven wat rond te lopen of te spelen. Hou in je reistijd wel rekening met je stops, zeker wanneer je bijvoorbeeld op een bepaald uur met je verhuurder hebt afgesproken om de sleutel van je vakantiehuisje te ontvangen. Wil je liever niet een dag moeten bekomen van de reis, boek dan een hotelletje voor een overnachting. 

Je kan natuurlijk altijd stoppen bij een tankstation wanneer je de zoveelste "Ik heb honger!" of "Ik heb dorst!" hoort vanop de achterbank, maar dat wordt een kostelijk grapje op den duur. Voorzie daarom genoeg eten en drinken. Een frigobox, drinkbus of anti-lekbeker en snackdoosjes zijn dus een must in de auto. 

Sla deze tip gerust over wanneer je kinderen al lang zindelijk zijn. Zit je toch nog met een kleintje? Neem dan een reispotje mee in de auto. Zo kan je op élk moment aan de kant gaan staan voor de nodige plaspauze. 

De tijd gaat altijd sneller vooruit wanneer je bezig bent. Speel dus leuke autospelletjes (denk aan: gele auto, Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, een autobingo...) Maar ook pocketspelletje kunnen van pas komen tijdens de rit (én op je reisbestemming). Iemand goesting om UNO te spelen? 

Supertrooper Fien Wuestenberg van Overdruksyndroom bezorgde ons de tip om je kinderen tijdens de rit af en toe kleine cadeautjes te geven waarmee ze zichzelf kunnen bezighouden. Denk aan: autootjes, vingerpopjes, stickertjes om op het raam te plakken,...

Neem gerust een iPad of een draagbare dvd-speler mee (best één per kind, om drama’s te voorkomen), zo kunnen je kinderen spelletjes spelen en/of films kijken. Voorzie meteen ook een hoofdtelefoon, zo hoef jij niet de hele tijd mee naar dat getjingeltjangel te luisteren. 

Het kan handig zijn om een soort tafeltje dat over de schoot van je kinderen past te voorzien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld wat tekenen of kleuren tijdens de rit. 

Supertrooper Daan Merckx van 't Mierennest raadt iedereen dan weer aan een playlist op Spotify te maken om zo de grootste klassiekers (voor jong én oud) mee te zingen. Train je stembanden dus al maar! 

“Mamaaaa, mijn auto is gevallen”, “Mamaaaa, waar is mijn boek?”. Voorkom dat je jezelf een verrekking aandoet door je altijd naar de achterbank te draaien om spulletjes aan te geven en steek alles bij je vertrek in een handige stoelorganizer. Zo kan je kind zelf de spulletjes nemen waar hij/zij mee aan de slag wil gaan.  

Nu we het toch over verrekkingen hebben... het kan ook handig zijn om nekkussentjes te voorzien voor je kinderen. Zo krijgt hun hoofd en nek extra steun tijdens een dutje. Vooral de nekkussentjes met memory foam worden aangeraden. ’t Is maar dat ge ’t weet. 

Supertrooper Stijn Weygaerts van Harmonie Bierbeek gaf ons (en jullie dus ook) dan weer de tip om luisterverhalen aan te schaffen. “Met die van Het Geluidshuis bijvoorbeeld zijn ze uren zoet. Super dus, voor jong én oud!”, zegt hij. 

Een ongelukje door een maag die overhoop ligt, is snel gebeurd. Het kan dus handig zijn om vochtige doekjes en een extra setje kleren bij de hand te hebben (niets zo lastig als in je valiezen moeten gaan zoeken). Ook een armbandje tegen reisziekte kan wonderen doen.

Kijken je kinderen graag eens rond? Verras hen dan met een verrekijker en/of fototoestel. Ze kunnen zich er lekker lang zoet mee houden. 

Het mag dan wel de laatste tip zijn, het is zeker niet de onbelangrijkste. Vaak bereid je je heenreis super goed voor, maar vergeet ook je terugreis niet! Voorzie ook dan genoeg vertier, drinken, snacks,... voor in de auto of je sluit je vakantie niet zo prettig af. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard, zeggen ze toch? 

Wil je meer info over de producten in dit blogartikel, dan kan je dat hier vinden:

- Een elektrische frigobox

- Een drinkfles

- Een handige snackdoos

- Een reispotje

- Leuke spelletjes voor onderweg

- Een hotelletje om de nacht door te komen

- Een draagbare dvd-speler

- Een tafeltje voor in de auto

- Een stoelorganizer

- Een reiskussen

- Een armband tegen reisziekte

- Een fototoestel voor kinderen

Pssst... Wanneer je op een van bovenstaande producten klikt, wordt de Trooperlink naar jouw vereniging meteen gemaakt. Je hoeft niet meer eerst langs hun Trooperpagina te gaan. Handig, hé?!

Neergepend door:
KATRIEN DE LEEUW
Witty Writer
TROOPER
Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (6) en Suze (3).
RECENTE BLOGS
article
Fervent loper Robin van atletiekclub Sparta Vilvoorde geeft tips voor een beginnende jogger
De lockdown heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen (opnieuw) aan het sporten zijn geslagen. Maar...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
6 tips van een vader én gamer om je kind veilig te laten gamen
Zijn de woorden GTA, Fortnite, Minecraft of League of Legends al eens uit de mond van je kind Dan je...
16 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Win tot € 2.000 kampproviand voor je zomerkamp
Een ontbijtbuffet met koffiekoeken in plaats van een boke met choco, een gigantische kom fruitsla in...
12 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER
article
Stresske over een geschenk voor de juf of meester? Nu niet meer!
Sinds mijn kinderen naar school gaan, ben ik van één iets heel zeker. Een paar weken voor het einde...
09 May 2022
Katrien De Leeuw
TROOPER